Maandelijks archief: september 2008

Hartverwarmend

Toen ik terugkwam na de eerste reis boden mensen hier spontaan kleding aan. We hebben toen besloten om eenmalig hier een inzameling te houden in het dorp. Mensen die spullen kwamen brengen zeiden “we bewaren het volgend jaar weer voor jullie”.

En het bleef niet bij die eenmalige inzameling. Het jaar daarop hebben we overleg gehad met de kerken en werd er in de hele gemeente Borculo en Eibergen ingezameld. Ook was ik ondertussen op de kraamafdeling van het ziekenhuis in Beregowo geweest en ook daar wist ik niet wat ik zag. Veel oude en kapotte spullen waar ze mee moesten werken en ook op deze afdeling hadden ze gebrek aan zoveel spullen. Wegwerphandschoenen werden na de bevalling omgespoeld en hingen daar te drogen voor de volgende bevalling. Er lagen touwtjes op een doek in een open ruimte, dus niet steriel, om de navelstreng mee af te klemmen. Niet te geloven!

Hier in Nederland blijven bijna altijd spullen over van een kraampakket en mensen weten vaak ook niet wat ze ermee moeten. Vervolgens krijgen ze bij een volgende zwangerschap weer een nieuw pakket. Ik heb daar toen beloofd dat ik hier mijn best zou gaan doen om ook voor die afdeling spullen in te gaan zamelen en dat is gelukt.

Veel collega’s, maar ook andere mensen weten ons te vinden en inmiddels voorzien we ook de kraamafdeling van heel veel spullen!
Toen ik daarna weer op de kraamafdeling kwam zag hoe blij ze met alle spullen waren. De hoofdzuster knuffelde me letterlijk plat toen ik binnenkwam (na 3 jaar) en dat zei meer dan woorden….

HARTVERWARMEND!!!

Alie Zieverink